80’s BoomBox restoration: HITACHI TRK-7990E

Nemrég vásároltam egy 80-as években gyártott sztereó rádiós-magnót egy magyar aukciós oldalon (posta nélkül kb. 2 EUR -áron). A címben szerplő típusról van szó, de eléggé leharcolt – működésképtelen állapotban volt. Mintha szabadtéren tárolták volna. Benne pókok, szövőlepkék bábjai, és sok rozsda a fém alkatrészeken, különösen az előlapi hangszórórácsokon. Az eladó fényképe alapján így nézett ki:

HITACHI TRK-7990E eredeti, vásárolt állapot
HITACHI TRK-7990E eredeti, vásárolt állapot

A 80-as években ha BoomBox készüléket kerestünk, leginkább a kelet európai készülékekhez jutottunk hozzá (Videoton/Tesla/Unitra/RFT stb…).
Sajnos a hazai felhozatal igen gyenge volt (leginkább a szörnyű BRG mechanikák miatt), volt azonban jó választás is, pl.: a TESLA cég “K203 Diamant” neveztű készüléke, de arról majd más alkalommal mesélek.

Nyugati minőségű készülékekkel nem nagyon találkoztunk, ezért gondoltam, hogy tisztán nosztalgia szempontból megpróbálom felújítani a szóban forgó készüléket.
Az eladó szerint a rádiórész működésképtelen volt. Szerencsére nagy baj nem volt vele. Ez a készülék PLL szintézeres tunert tartalmaz, aminek működéséhez szükség van 2db AA ceruza-elemre, némi elemtartó tisztítás után (régi, belerothadt elemek nyomainak eltávolítása)  életre kelt a PLL/Timer egység, így a rádió is megszólalt.
Azonnal hallható volt, hogy a készüléket ténylegesen boombox célra használták, mivel a bal hangszóró igen betegesen szólt, túlhajtották, javítása nem sok sikerrel kecsegtetett, így keresnem kellett egy méretben – paraméterekben minél közelebb álló hangszórót a pótláshoz.

A csere hangszóró impedanciában kicsit nagyobb mint az eredeti, így kissé halkabban szól, de nem zavaróan, a későbbiekben lehet, hogy célszerű lesz a jobboldali hangszórót is lecserélni, bár az eredeti hangszórón nagyobb és súlyosabb a mágnes, így alighanem jobb is a minősége.

A következőkben a magnórészt is szerettem volna kipróbálni, de a gumi hajtószíj egyszerűen elolvadt, beleolvadt a lendkerék peremébe, alkoholos oldással sikerült eltávolítani, majd kicseréltem egy újabbra (C64 datasette magnóból kitermelt szíj tökéletesnek bizonyult)

… folyt. köv …

One Reply to “80’s BoomBox restoration: HITACHI TRK-7990E”

  1. Hali! Egy olyan kérdésem lenne ( igaz nem mai az írásod ) de hátha sikerrel járok… Nnna szóval érdekelne honnan, mennyiért szereztél hangszórókat? Nekem is van egy ,,Boomboxom,,… Egy Asahi RD-802-es. Aminek csak annyi a hibája, hogy az eredeti hangszórók megadták magukat és ránézésre talán ugyan akkorák kellenek, mint amik a tiedbe is.. Szóval írhatnál méreteket a hangszóróra meg árat meg hogy honnan lehet beszerezni.. Az enyémben 11,5 centis hangszórók vannak a felfogató furatok 12,5centire vannak egymástól..

    itt egy link a hirdetésemről

    http://retronom.hu/node/46559

    Előre is köszi

    Üdv Petya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.